akné a strava

Může naše strava ovlivnit pleť a vyvolat pupínky? Přehled výsledků vědeckého výzkumu

3 min čtení
Zobrazit více

Potraviny, které jíme, jsou již dlouho spojovány se zdravím pokožky a výzkum ukázal souvislost mezi stravou a pletí.1 Navzdory tomu zůstává vztah mezi stravou a akné kontroverzní a často neprůkazný.2,3

Tento článek zkoumá nejnovější názory v této oblasti, zaměřuje se na ty potraviny, které bývají nejčastěji spojovány s akné, a vysvětluje důvody pro tuto spojitost. Chcete-li se dozvědět více o změnách, které byste mohli ohledně své stravy zvážit, chcete-li udržet akné pod kontrolou, přečtěte si článek Jak mohu změnit svou stravu, abych tím pomohl své pleti?

Jaké druhy potravin jsou nejčastěji spojovány se vznikem pupínků a akné?

Existují četné zprávy o vědeckém výzkumu, které došly k závěru, že ve společnostech orientovaných na zemědělství a neindustrializovaných společnostech se vyskytuje méně případů akné než je tomu u západní populace4. 30 let prováděná studie na populaci Inuitů v severní Kanadě počátkem 70. let ukázala, že v době, kdy populace žila a stravovala se svým tradičním způsobem, nevyskytovaly se u ní žádné případy akné. Případy akné se vyskytly teprve tehdy, když se do jejich stravy přidaly západní potraviny.5,6. Související zprávy nebo studie o přistěhovalcích z irského venkova do Spojených států7, komunit v Papui-Nové Guineji a Paraguayi8 a venkovských oblastí Keni9, Zambie10, Jižní Afriky11 a Brazílie12 byly také použity na podporu tvrzení, že typické složky západní stravy mohou vyvolat akné.

sladké potraviny a akné
Je známo, že slazené potraviny vyvolávají akné

Hlavními složkami západní stravy jsou hyperglykemické uhlovodany, (kravské) mléko a saturované tuky a existují přesvědčivé důkazy, které naznačují, že potraviny s vysokým glykemickým indexem a mléko mohou s velkou pravděpodobností vyvolávat akné.3 Jsou známy jako stimulátory androgenů (mužských hormonů), které hrají důležitou a prokázanou roli při vzniku pupínků. Více se dozvíte v článku Akné a hormony.

Věda hovoří méně jednoznačně o roli, jakou může hrát nedostatek určitých potravin při vzniku akné, ale debata se do značné míry točí kolem následujícího: rovnováha omega-3 mastných kyselin a omega-6 mastných kyselin, vláknina, antioxidanty a zinek.

Akné a potraviny s vysokým glykemickým indexem

nezdravá strava
Západní strava s vysokým glykemickým indexem může způsobovat akné

Glykemický index (GI) je systém hodnocení potravin obsahujících sacharidy. Ukazuje jejich vliv na hladinu cukru v krvi. Sacharidy s vysokým GI se rychle rozkládají a způsobují rychlý nárůst hladiny cukru v krvi. Sacharidy s nízkým GI se rozkládají pomaleji, takže cukr v krvi stoupá postupně.

Potraviny s vysokým GI rychle zvyšují hladinu cukru v krvi, což způsobuje, že naše tělo produkuje více inzulínu (inzulín je hormon produkovaný v slinivce břišní, který umožňuje lidským buňkám využívat a ukládat cukr ze sacharidů). Inzulín stimuluje androgeny (mužské hormony), které naopak stimulují nadměrnou tvorbu kožního mazu (seborea) a hyperkeratinizaci (nadměrnou produkci buněk, která vede k ztvrdnutí pokožky, čímž dochází k ucpání mazových žláz). Seborea a hyperkeratinizace jsou klíčové fáze při vzniku problematické pleti. Více se dočtete v článcích Akné a hormony a Jak vzniká akné

cukr a akné
Cukr nepřímo aktivuje hormony, které zhoršují akné

Potraviny s vysokým GI zahrnují: rafinované potraviny, jako je bílý cukr a bílé pečivo, slazené potraviny (do této skupiny spadají slazené nealkoholické nápoje a čokoláda, které bývají často uváděny jako spouštěče akné), brambory a bílá rýže. Můžete se dozvědět více o možných dopadech, které mají na vaši pleť, a o alternativách, které byste možná měli zvážit v článku Jaké změny mohu učinit ve své stravě, abych pomohl své pleti se sklonem k akné?

Akné versus mléko a další mléčné výrobky

akné a mléčné výrobky
Mléko je typem potravy nejčastěji spolupůsobícím při náhlém výskytu akné.

Mléko má relativně nízkou hodnotu GI, ale je nejčastějším typem potravy spolupůsobícím při náhlém výskytu akné. Ve skutečnosti nedávná studie, která analyzovala výzkum vlivu výživy na akné v letech 2004 až 2014, zjistila, že mléko a mléčné výrobky jsou nejvíce zkoumanou oblastí.3 Zároveň je třeba říci, že údaje v ní jsou často neoficiální a někteří vědci se domnívají, že komedogenní účinek mléka je ještě třeba prokázat.

U těch lidí, kteří zažívají náhlý výskyt akné pro konzumaci mléka nebo mléčných výrobků, je zřejmě nejpravděpodobnější příčinou hormonální obsah. Krávy produkují hormony v období březosti (stejně tak je tomu u lidí během těhotenství) a tyto hormony mají inzulínový účinek na lidský systém a stimulují androgeny.

Opět neexistují přesvědčivé důkazy o účincích jiných mléčných výrobků (tvarohu, sýra, jogurtu atd.) na akné, ale vzhledem k tomu, že jsou vyrobeny z mléka, pravděpodobně obsahují podobné hormony. 

Více o změnách, které byste mohli zvážit ohledně své stravy, se můžete dozvědět v článku Jak mohu změnit svou stravu, abych tím pomohl své pleti?

Zdroje

1 Nutrition and skin. A. Pappas, A. Liakov, C.C. Zouboulis. Rev Endocr Metab Disord. 2016 17. září (3) 443-448

2 Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris. A Kucharska, A. Szmurli, B. Sińska. Postepy Dematol Alergol, duben 2016, 33(2): 81-6

3 Acne and nutrition: a systemic review. F. Fiedler, G. Stangl, E. Fielder, K-M. Taube, 26. dubna 2016. Acta Derm Venerol 2017, 97: 7-9

4 Acne and diet. R. Wolf R, H. Matz, E. Orion. Clin Dermatol. září-říjen 2004; 22 (5): 387-93

5 Schaefer O. When the Eskimo comes to town. Nutr Today. 1971;6:8–16

6 Bendiner E. Disastrous trade-off: Eskimo health for white “civilization” Hosp Pract. 1974;9:156–89

7 Diet and acne revisited. Thiboutot DM, Strauss JS Arch Dermatol. prosinec 2002; 138(12):1591-2

8 Acne vulgaris: a disease of Western civilization. Cordain L, Lindeberg S, Hurtado M, Hill K, Eaton SB, Brand-Miller J Arch Dermatol. prosinec 2002; 138(12):1584-90.

9 Skin diseases in Kenya. Klinická a histopatologická studie 3 168 pacientů. Verhagen AR, Koten JW, Chaddah VK, Patel RI Arch Dermatol. prosinec 1968; 98(6):577-86.

10 Skin diseases in Zambia. Ratnam AV, Jayaraju K, Br J Dermatol. říjen 1979; 101 (4): 449-53.

11 The age distribution of common skin disorders in the Bantu of Pretoria, Transvaal. Park RG Br J Dermatol. listopad 1968; 80(11):758-61.

12 Epidemiological survey of skin diseases in schoolchildren living in the Purus Valley (Acre State, Amazonia, Brazil). Bechelli LM, Haddad N, Pimenta WP, Pagnano PM, Melchior E Jr, Fregnan RC, Zanin LC, Arenas A Dermatologica. 1981; 163(1):78-93.

13 Milk consumption: aggravating factor of acne and promoter of chronic disease of Western societies. B. Melnik, J Dtsch Dermatol Ges. 2009, 7: 364-70

Doporučujeme

Související články

Najít nejbližší lékárnu s výrobky Eucerin